2010. szeptember 13., hétfő

Mjukt tunnbröd avagy a puha svéd laposkenyér

Régóta terveztem már, hogy sütök ilyen kenyeret, hiszen a ropogóskenyér mellett ez a másik kedvencünk a svéd kenyerek között. Itt nagyon kedvelt, csavart szendvicseket készítenek belőle, megtöltve mindenféle finomsággal és néhány szeletre vágják, igen mutatós tud így lenni egy ilyen lapos kenyér. Két típusa van: a ropogós és a puha változat, mi ez utóbbit vesszük rendszeresen. Mindemellett még sok minden van, akit érdekel, Delisánál olvashat egy igen jó svéd kenyérológiai összefoglalót.

Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult a tunnbrödöt, sőt, ahhoz képest, hogy ez is egy élesztős kenyér, viszonylag gyorsan kész van. Kisütni pedig nem a sütőben, hanem serpenyőben kell, ami külön izgalmassá teszi a dolgot. Valamiért a szokásos kenyeres könyveimben nem találtam ígéretes receptet, eltartott egy darabig, míg ráleltem az ICA bolthálózatban erre a receptre, amit végül megsütöttem. Noha a recept többféle édes hozzávalót is tartalmaz, a végeredmény egyáltalán nem édes.

Először is fél liter 37 fokos tejben feloldottam egy negyed csomag, azaz 12,5 gramm élesztőt, majd hozzákevertem 50 gramm olvasztott vajat. Ezt követően hozzátettem fél deci barna cukrot és 2 evőkanál ljus sirapot (mézzel helyettesíthető), 2 dl grahamlisztet, 2 dl rozsos lisztkeveréket (ez fele-fele szitált rozs és búzaliszt), 7 dl kenyérlisztet, fél teáskanál sót és fél teáskanál szalakálit (amit jól elkevertem a lisztekben). A tésztát néhány perc alatt kidolgoztam, én géppel, de a recept ajánlja a kézi kidolgozást. Lényeg, hogy nem szabad túl sokáig dagasztani, csak amíg szépen összeáll. Elég puha tészta lesz. Megszórtam némi liszttel és 45 percig kelesztettem.

A kelesztés után nagyon-nagyon meglisztezett deszkára borítottam, majd 15 gombócot formáztam belőle. A gombócokat sorban kinyújtottam nagyon-nagyon vékonyra (nagyjából 1 mm, de lehet, hogy még vékonyabb lett), a többségét már sütés alatt, előre nem kell az összeset. Majd villával jó alaposan megböködtem. Ennél a pontnál hasznát vettem volna egy kruskavelnak, azaz egy csipkés mintázatot adó sodrófának, ha lett volna, de nincs, a villa is jó, csak nem olyan mutatós.

Amikor az első pár kenyérrel kész lettem, egy nagyobb teflonserpenyőt mindenfajta zsiradék nélkül felforrósítottam és a a kenyereket kisütöttem, nagyjából oldalanként 1-1 perc alatt. Amíg sültek, a többi gombócból is vékony lapokat nyújtottam és sorjában kisütöttem mindet.

Alapanyagok:

5 dl tej
50 g vaj
12,5 g élesztő (negyed csomag)
fél dl barna cukor
2 ek ljus sirap vagy méz
2 dl grahamliszt
2 dl rozsos liszt (vagy 1 dl szitált rozsliszt és 1 dl búzaliszt)
7 dl kenyérliszt
fél tk só
fél tk szalakáli

+ sok liszt a nyújtáshoz

5 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Hasonló, mint a tortilla, bár ahogy látom, ezek kissé megnőnek. Ízre is van hasonlóság? Ennek egyébként üreges lesz a belseje? Vagy ilyesfata módon töltésre nem alkalmas?
Nagyon szeretem a receptjeidet, így én is egy kicsit 'északi' lehetek.:)

Ms. Poppy írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
lucillaposta írta...

Köszi:-)
Ízre szerintem más, mint a tortilla, de ugyanúgy lehet használni, tölteni, mint azt. A belseje annyira nem lesz üreges, hogy tölteni lehessen, de lesznek benne "buborékok".

Fela írta...

Szia!Díjazott lettél,nézz be hozzám :)

Lilla írta...

Megsütöttem! Annyira finom, h lehetetlen abban hagyni!!!! :)