2011. február 7., hétfő

Áfonyás pite Cointreau-val


Áfonyás pite, mégpedig vörös áfonyás, azaz lingonos, ami nem tévesztendő össze az amerikaiak által kedvelt tőzegáfonyával. A vörös áfonya meglehetősen fanyar ízű gyümölcs, itt Svédországban nagyon kedvelt, süteménybe, lekvárként, a híres húsgombóchoz vagy akár báránykolbászba beledolgozva. Én a magam részéről leginkább sütemény formátumban kedvelem, mint az alábbi áfonyás pite például, pláne ha némi vaníliafagylalt is akad hozzá, vagy vaníliaszósz ...

A tésztához 125 gramm szobahőmérsékletű vajat, fél dl cukrot, 225 gramm lisztet és egy tojás sárgáját összedolgoztam, majd felvertem a tojásfehérjét is és a tésztához keverve kidolgoztam a pite alapját. Kibéleltem a tésztával egy 28 cm átmérőjű piteformát (amióta hozzájutottam egy kivehető aljú igen jó minőségű formát, egészen más szemmel nézek a pitereceptekre), majd egy órára a hűtőbe tettem.

Közben összekevertem 5 dl áfonyát 1 dl barna cukorral és 2 evőkanál Cointreau-t összekevertem és amíg a tészta pihent a hűtőben, addig az áfonya is kapott időt. Az egy óra leteltével hozzákevertem még 2 evőkanál burgonyalisztet (ezt keményítővel lehet helyettesíteni).

Majd kikevertem 2 tojást 1 dl cukrot, jó habosra és belekevertem 1 dl mandulaforgácsot.

A tésztát 180 fokos sütőben elősütöttem nagyjából 10 percig, amíg némi színt kapott, majd beletöltöttem az áfonyát és rásimítottam a mandulás masszát és tovább sütöttem, amíg kész nem lett. (Nekem kicsit gyorsabban pirult a kelleténél, ezért a sütés második felében alufóliát terítettem rá, nehogy megégjen.). Amikor fogyaszthatóra hűlt, megszórtam porcukorral.

Alapanyagok:

A tésztához:
1 tojás
125 g vaj
fél dl cukor
225 g liszt

A töltelékhez
5 dl vörös áfonya
1 dl barna cukor
2 ek cointreau (vagy akár barna rum)
2 ek burgonyaliszt vagy keményítő
2 tojás
1 dl cukor
1 dl mandulaforgács

porcukor

5 megjegyzés:

Viki írta...

Nagyon jól néz ki. Köszönöm ezt a finom receptet. Van itthon vörösáfonyám, de ezek szerint meg kell nézzem közelebbről is. nehogy tőzegáfonya legyen :)

lucillaposta írta...

Nem gondolnám, hogy tőzegáfonyával nem működik a recept, de lehet, hogy akkor kevesebb cukor is elég hozzá. Elvileg bármilyen bogyóssal is működik ez a süti.

Zsuzsa írta...

Mi a kivehető aljú pitesütő előnye? Több helyen láttam, de még nem jöttem rá. mitől jobb.

lucillaposta írta...

Leginkább az, hogy ki tudod venni belőle a pitét egyben, így szépen tálalható, akár egészben is és az első szelet sem sérül. Nyilván van, akinek a nem kivehető aljúból is könnyen megy a szeletelés, de én nem tartozom közéjük.

Zsuzsa írta...

Jééé, tényleg! Milyen egyszerű a megoldás, és mégsem gondoltam erre! Köszi a választ! :)