
Először is 3 dl langyos tejben feloldottam 30 gramm élesztőt. Magyar élesztővel felfuttattam volna, de a svéd élesztő nem fut fel, így csak simán feloldottam. Kimértem 500 gramm lisztet, 80 gramm porcukrot, 80 gramm puha vajat, egy teáskanál sót ,ezekhez hozzátettem egy citrom reszelt héját és két tojássárgáját, majd az élesztős tejjel nagyjából 15 percen át dagasztottam. Mikor kész lett, lefedve kelesztettem 40 percen keresztül, amíg duplájára kelt.
A megkelt tésztát átgyúrtam, majd 6 rudat sodortam belőle, és szépen összefontam őket. (Itt látható a módszer.) Sütőlapra helyeztem a kalácsot, ismét pihenni hagytam 40 percet, majd mikor már szépen megkelt, megkentem egy felvert tojással jó alaposan és szezámmaggal díszítettem. (A videón ennek módját is érdemes megnézni, mert igaza van a nőnek, hogy így könnyebb díszíteni és szebb is lesz.)
180 fokos sütőben sütöttem meg, nagyjából háromnegyed óra alatt.
Alapanyagok:
500 g liszt
80 g porcukor
3 dl langyos tej
30 g élesztő
80 g puha vaj
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál só
+1 tojás a kenéshez, szezámmag a díszítéshez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése