2008. december 3., szerda

Vetebröd, avagy a fahéjas csiga



És ha már Svédországban vagyunk, kezdjem is mindjárt egy igazi skandináv süteménnyel. Mert a hosszú és hideg északi télnek az egyik legfontosabb ellenszere itt a meleg kelt tészta, mindenhol és mindent betölt a fahéj és a kardamóm illata. A kardamómot amúgy errefelé igen gyakran alkalmazzák, gyakorlatilag minden kelt tésztába kerül egy teáskanálnyi belőle, főleg a vaníliakrémes sütemények elképzelhetetlenek nélküle.

Szóval, első svédországi sütéseim egyike a fahéjas csiga volt, amihez több autentikusnak tekinthető receptet is beszereztem. 60 dkg lisztet, 7,5 dkg sózott vajjal, fél dl sütősziruppal (ehelyett más recept fél dl finom szemű kristálycukrot javasol), egy teáskanálnyi kardamómmal, fél csomag (25 gramm) friss élesztővel valamint 2,5 dl langyos tejjel kidagasztottam jó alaposan, illetve nem én, hanem a dagasztógépem, természetesen. A tésztát lefedve kb. 30 percig kelesztettem.

A megkelt tésztát először alaposan átdolgoztam, majd kinyújtottam kb. 50x25 cm-es téglalap formájúra. A tésztát megkentem 5 dkg vajból, 2 teáskanál fahéjból, 2 evőkanál porcukorból és egy fél evőkanál zsemlemorzsából kikevert masszával. A tésztát a hosszabbik oldala felől szorosan felcsavartam, majd kb. 2 cm-es csigákat vágtam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire kerültek a csigabigák, egymástól a lehető legtávolabb, mert elég rendesen megnőnek. Újabb fél óra kelési idő következett, mialatt a sütő 250 C-re melegedett.

A kelési idő végeztével a csigákat megkentem egy felvert tojással és jégcukorral megszórtam. A sütési idő kb. 6-7 perc, azaz gyorsan kész vannak. Kb. 24-25 csiga lett belőle. A felhasznált cukor mennyiséggel a csiga a legkevésbé sem édes, úgyhogy aki édesen szereti, nyugodtan emelje duplájára a töltelékbe tett cukrot, esetleg szórja meg a kész csigákat porcukorral. Mivel a kelt tésztát frissen szeretjük a leginkább, én a fenti mennyiség felét kihülés után azonnal a fagyasztóba helyeztem el, ahol türelmesen várják, hogy hideg reggeleken a mikroba kerülhessenek.

1 megjegyzés:

torkrisz írta...

SAjnos ez elég tetszetősen hat, és elég egyszerű is ahhoz, hogy kihagyjam :)