2010. február 7., vasárnap

Magos-rozsos-zabpelyhes zsemlék

Minap kezembe akadt, akarom mondani a szemem elé került egy cikk az élelmiszer-piramisról, ami valójában svéd találmány. Kínos volt szembesülni azzal, hogy noha nagyon igyekszünk, még mindig távol állunk az igazán egészséges táplálkozástól. Főként, mivel az utóbbi időben igen sok hófehér kenyérféle került ki a sütőből, ami annak ellenére nem az egészséges életmód záloga, hogy bioalapanyagokból készül, adalékok nélkül. Így hát arra az elhatározásra jutottam, hogy tetszik, nem tetszik a családnak, növelni fogom a jórészt teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék arányát. Nem aratott osztatlan sikert az ötlet, és akkor finoman fogalmaztam. De eltökélt voltam, így egy olyan receptet választottam ki (természetesen Jan Hedh könyvéből), amiben teljes kiőrlésű rozsliszt van túlsúlyban. És jól választottam, mert az erős ellenérzéssel asztalhoz ülő férfinépek csak úgy falták egyik zsemlécskét a másik után. Valószínűleg az előtésztás technika és a receptben szereplő vaj tették puhává tésztát, a sütés közben megpirult napraforgómag és zabpehely pedig erősen fokozták az ízhatást. Azt a pár darabot, ami megmaradt, gyorsan behajítottam a fagyasztóba Jan utasításának megfelelően, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz kiolvasztva.

Először is vettem 175 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet, 75 gramm zabpelyhet, 12 gramm mézet, 125 gramm vizet, beleraktam a dagasztógép táljába és hozzáraktam negyed kocka friss élesztőt, feloldva 137 gr langyos tejben. Körülbelül 10 percig dagasztottam, majd konyharuha alatt háromnegyed órát kelesztettem, ez idő alatt nagyjából a kétszeresére kellett dagadnia, bár ezt ilyen edényszélére tapadós állapotban nehéz megállapítani. Hozzáraktam 125 gramm kenyérlisztet, 50 gramm kovászt (a recept rozskovászt javasol, nekem búzakovászom van, azzal csináltam) és 5 percig dagasztottam alacsony fokozaton. Ezt követően hozzápakoltam 75 gramm szobahőmérsékletű vajat, majd feljebb kapcsoltam a dagasztás sebességét és 15 gramm sót raktam a tésztához. Nagyjából még 6 percig dagasztottam, vigyázni kell, a teljes kiőrlésű lisztes tésztákat nem szabad túldagasztani, akkor jó, ha már láthatóan elválik az edénytől.

30 percre olajozott műanyag dobozba tettem a tésztát, lefedtem. Fél óra múlva kivettem és jól kipüföltem a tésztából a levegőt, háromba hajtottam, majd újabb 30 percre visszaraktam a dobozba. A kelési idő után 10 gömböt formáztam és 5 percig hagytam ismét pihenni. Közben egy viszonylag lapos tányérba vizet, két másik tányérra pedig zabpelyhet és napraforgómagot tettem. A gömbökből kb. 12 centis rudakat sodortam, először a vízben hengergettem meg, majd a rudacskák felét zabpehelyben, a másik felét a szotyolában és sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam őket. Konyharuha alatt újabb háromnegyed órát pihent, ez idő alatt látványosan megnőttek a zsemlék.

A zsemlék 250 fokon sültek ki, a sütő aljába beraktam a muffinsütőt, aminek több mélyedésébe forró vizet öntöttem a tepsi behelyezésekor. Kb. 12 perc alatt lettek készen.

Alapanyagok:

175 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
75 gr zabpehely
12 gr méz
125 gr víz
12,5 gr friss élesztő
137 gr langyos tej
125 gr kenyérliszt
50 gr kovász
75 gr vaj
15 gr só

zabpehely és napraforgómag a díszítéshez

1 megjegyzés:

Panni írta...

Szia Luci!

Hogy ne múljon el a lelkesedésed, megdoblak egy Kreatív Blogger díjjal :-)
Részletek nálam.

Üdv,
Panni