2010. március 15., hétfő

Vaniljbullar avagy a vaníilás zsemlék


Ismét könyvhetek voltak a helyi könyvesboltokban, és hát milyen könyvek között is nézelődtem volna, mint a szakácskönyvek között. Mondjuk rövid úton felvásároltam volna az összeset, de végül erőt vettem magamon és mindössze két sütős könyvet szereztem be, ezek közül az egyik egy bizonyos Bergs Konditori nevű cukrászda kiadványa volt. A svéd nyár felidézésével már a képek fantasztikus hangulatot árasztanak a könyvben. És ha már megvan, persze muszáj volt azonnal sütnöm is valamit, a választásom pedig a vaniljbullar-ra esett. Ez a péksütemény egyike a cukrászdák és pékségek alapkínálatának, a kardamomos kelt tészta a főzött vaníliakrémmel nagyon nagy kedvenc a svédek között.

A tésztához két dl tejet meglangyosítottam és feloldottam benne 2,5 dkg élesztőt. Egy tálban kikevertem 75 gramm puha vajat három evőkanál cukorral, majd hozzámértem 7 dl lisztet, 1 teáskanál őrölt kardamomot, hozzáraktam a tejes élesztőt és egy tojást, majd kb. 15 percig dagasztottam géppel. Lefedtem és kelni hagytam meleg helyen 30 percig.

Közben elkészítettem a vaníliakrémet. Ehhez először felforraltam egy dl tejszínt és másfél dl tejet egy fél teáskanálnyi vaníliaőrleménnyel, majd hagytam némileg kihűlni. Addig is kikevertem két tojássárgáját két evőkanál cukorral és egy evőkanál keményítővel. (Az eredeti recept krumplilisztet ír, azaz potatismjölt, ettől némiképp sűrűbb lett volna a töltelék, de nem volt itthon, így is hibátlan lett). A tojásos keverékbe beleöntöttem a kihűlt vaníliás tejet, visszatettem a tűzhelyre és folyamatos kevergetés közben besűrítettem, majd félretettem ismét hűlni. Érdemes néha megkeverni, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A megkelt tésztából 10 gombócot formáltam és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Ismét konyharuha került rá és újból kelni hagytam nagyjából negyven percig, amíg duplájára kelt. Ekkor a vaníliakrémet habzsákba töltöttem és - a gömbökbe mélyen beleszúrva a habzsák fejét - mindegyik zsemlébe spricceltem egy adagot.

250 fokra melegített sütőbe toltam és nagyjából 8 perc alatt megsütöttem őket. Majd 30 gramm vajat megolvasztottam, ezzel megkentem a zsemlék oldalát és kristálycukorral megszórtam . Ez a rész elhagyható, a tészta a krémmel elegendően édes, azonban itt mindig így néz ki a vaniljbullar.

Alapanyagok

A tésztához:

2 dl tej
2,5 dkg élesztő
75 gr vaj + 30 gr a kenéshez
3 evőkanál cukor + némi a szóráshoz
1 tojás
7 dl liszt
fél teáskanál kardamom

A krémhez

1,5 dl tej
1 dl tejszín
fél teáskanál vaníliaőrlemény
2 evőkanál cukor
1 evőkanál keményítő
2 tojássárgája

5 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Szia Lucilla!
Nagyon szépet készítettél, épp azt kerestem mit süssek holnap reggelire.
Elkérhetem a receptet, forrásmegjelöléssel?

Köszi előre is.
üdv. gesztenye
gesztenye.blogol.hu

lucillaposta írta...

Persze, vidd nyugodtan :-)

Gesztenye receptjei írta...

Köszi szépen!
Délutánra hozom a képeket :-)))

Gesztenye receptjei írta...

Lucilla!

Megsütöttem, isteni finom lett, bár nekem nem volt itthon kardamon, legközelebb kipróbálom más töltelékkel is.
Köszi a receptet.

lucillaposta írta...

Örülök, hogy ízlett :-)

Legközelebb feltétlenül próbáld ki kardamommal, ez az, amitől igazán svéd lesz a kelt tészta, itt szinte mindegyikben van és szerintem fantasztikus.