
A pitetésztához 3 deci lisztet 100 gramm vajjal összedolgoztam, majd hozzáadtam 2 evőkanál hideg vizet és rugalmas tésztává gyúrtam mindezeket, majd fél órára hűtőbe raktam.
Közben elkészítettem az almás tölteléket. Ehhez 5 piros, savanykás almát meghámoztam és felkockáztam. (A recept amorosát írt, de az még nem érik, így discovery lett végül.) 2 evőkanál vajon megpároltam az almát, majd amikor félig megpuhult, hozzákevertem 2 evőkanál barna cukrot, egy teáskanál őrölt kardamómot és egy evőkanálnyi citrom levét, majd kihűtöttem.
És elkészítettem a mandulás krémet is. Felolvasztottam 150 gramm vajat, belekevertem 150 gramm cukrot, 3 evőkanál lisztet, majd 150 gramm pucolt, őrölt mandulát és másfél evőkanál tejszínt.
A tésztát egy 26 cm kerek tortaformába nyújtottam, ráhalmoztam az almás tölteléket, majd befedtem a mandulás tölteléket. A pitét 200 fokon sütöttem, nagyjából 20 percig.
A vaníliaszószhoz felforraltam 2 deci tejet egy jó csipet vaníliaőrleménnyel, majd hagytam 20 percig pihenni. Közben kikevertem 2 tojássárgáját 2 evőkanál krumpliliszttel (keményítővel) és 2 evőkanál cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet és lassú tűzön besűrítettem. Kihűtöttem, közben sűrűn megkevertem. Amikor szobahőmérsékletű lett, beleforgattam két deci felvert tejszínt, majd jól behűtöttem.
Alapanyagok:
A tésztához:
3 dl liszt
100 g vaj
2 ek hideg víz
Almás töltelékhez:
5 piros, savanykás alma
2 ek vaj
2 ek barnacukor
1 tk kardamóm
1 ek citromlé
A mandulakrémhez
150 g mandula
150 g vaj
150 g cukor
3 ek liszt
1,5 ek tejszín
A vaníliakrémhez
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek krumpliliszt (keményítő)
2 ek cukor
2 tojássárgája
vaníliaőrlemény
8 megjegyzés:
Luci, ez olyasmi állagú lesz, mint amit az Ikeában is kapni? Mert az isteni!
Igen, olyasmi, azt hiszem, bár sok-sok évvel ezelőtt vettem utoljára olyan felverhető vaniljvisp-t, szóval nem folyékony a krém, hanem inkább habállagú, és nagyon finom.
Köszi! A pite "állaga" is érdekel ám, nemcsak a habé :-) Teljesen együtt sütöd a tésztát az almával, nem sütöd elő, jól értem?
Imádom az almás pitét, ideje lenne csinálnom egy tisztességeset vagy legalább egy tisztességtelent, de az nem állapot, h még soha nem sütöttem almás pitét!!!!!!
Nyelek nagyokat, igazán guszta lett
Nincs elősütve a tészta, mégis átsül gyönyörűen. És igen, almás pitét sütni márpedig kell :-)
Bianka,
köszi :-)
Annyira jókat sütsz, eddig mág mindet megkívántam, ezt a pitét viszont meg is csinálom a hétvégén!
Dolinka,
köszi, remélem, nektek is ízleni fog :-)
Megjegyzés küldése