2010. szeptember 20., hétfő

Újabb almás sütemény

Megpróbáltam én valami vállalható fordítást adni a sütemény eredeti nevének (bondens äppelkaka), de nem vagyok egy fordítóalkat, paraszt-almás sütinek nem akartam keresztelni, a bondenre a google mezőgazdasági termelőt dobott ki, erre sem éreztem úgy, hogy ez lenne az igazi ... Így egyszerűen almás sütemény lett belőle.

Viszont a süti nagyon finom, egyszerű és gyors. Szerintem tokkal-vonóval, azaz sütéssel együtt az asztalra tehető egy órán belül. Az egyik fő összetevője a Keso, ami a mi túrónkhoz hasonló, viszont annál egy kicsit több nedvességet tartalmaz, ezért én otthon 200 g túró és 50 g tejföl/joghurt keverékével helyettesíteném. A recept az Arla őszi receptfüzetéből kiabált utánam.

Előkészítésként megpirítottam egy decire való mogyorót és összevagdaltam, majd 3 almát meghámoztam, felkockáztam, némi vajon megpároltam és egy teáskanál fahéjjal összekevertem.

100 gramm puha vajat kikevertem 2 dl cukorral, majd egyesével hozzátettem 3 tojást, egy csipet sót és 250 gramm kesot, amikor ezek jól elkeveredtek, hozzátettem 3 dl lisztet, amiben elkevertem egy teáskanálnyi sütőport. Ezzel is elkevertem, majd egy kivajazott kerek tortaformába simítottam, rátettem az almás keveréket, megszórtam a vágott mogyoróval és 200 fokon sütöttem nagyjából 25 percig.

Alapanyagok:

egy dl vágott, pirított mogyoró
3 alma
100 g vaj + némi az alma párolásához
2 dl cukor
3 tojás
250 g keso (vagy túró+tejföl/joghurt)
3 dl liszt
1 tk sütőpor
1 tk fahéj
csipet só

2 megjegyzés:

Ildy írta...

De jó kis recept ez!

Unknown írta...

Kipróbáltam, nagyon finom :)
Dióval, mandulával lehet variálni még. Mi vanília fagyival ettük, nyammmi :)