2010. november 11., csütörtök

Mandelpotatisbröd, avagy krumplis kenyér de lux

Itt van az ősz, itt van újra, és hogy nekem mit jelent ez, azt fedje jótékony homály, én a nyár lánya vagyok, de kétségkívül vannak az őszben kellemes dolgok is, így például ez a betakarítás ideje. Most aztán lehet tobzódni zöldségben, gyümölcsben. Nem mintha amúgy ne lehetne, itt aztán mindent meg lehet venni, télen-nyáron, minden, de tényleg minden van, ha kell, a világ másik feléről varázsolják ide a cseresznyét, epret. Most azonban a svéd zöldségek és gyümölcsök is hatalmas választékban kaphatók. Például a sarki közértben vagy 6 féle különböző krumplit lehet kapni, receptekkel is kedveskedik a krumpliológiában kevésbé jártas vevőknek a bolt. Mert nem úgy van az, hogy akármilyen krumpliból sütünk kenyeret. Jan Hedh szerint meg pláne nem. Kenyeret csak a legfinomabb mandelpotatisból sütünk, mert úgy az igazi. Ha már így kell, hogy legyen, én is behajítottam egy zacskóval minap. Persze nyilván bármilyen más, lisztes jellegű krumpliból jó kenyér lesz.

Előkészítésként 125 gramm krumplit héjában megfőztem, majd kihűlés után meghámoztam és megtörtem. Majd 75 gramm vízben feloldottam 10 gramm élesztőt, beletettem 75 gramm tejet, 250 gramm kenyérlisztet, egy jó marék friss, aprított rozmaringot, a krumplit és 10 percig dagasztottam alacsony fokozaton. Ezután hozzátettem 9 gramm sót és eggyel magasabb fokozaton tovább dagasztottam 5 percig. (A dagasztás vége fele még bele lehet dolgozni a kenyérbe 100 gramm chorizo kolbászt, ha valaki szereti az erős ízvilágot. Az eredeti receptben kötelező elem, én nem teszek bele általában.)

A kész tésztát olajozott műanyag edénybe tettem és hagytam kelni 2 órán keresztül lezárva, közben kétszer kivettem, kipüföltem belőle a levegőt. A kelési idő lejárta után formáztam egy szép kerek cipót, és ismét kelni hagytam egy konyharuha alatt, ezúttal duplájára, ami nagyjából 60-75 perc alatt következik be, ezt követően bevágtam a tetejét. 250 fokos sütőben, előmelegített kövön (sütőlapon) némi víz belocsolásával kezdtem el sütni, majd pár perc múlva visszavettem a hőmérsékletet 200 fokra, amíg szép pirosra nem sült.

Alapanyagok:

125 g lisztes krumpli
75 g víz
75 g tej
250 g liszt
10 g élesztő
9 g só
10 g friss rozmaring
(chorizo, igény szerint)

3 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon jól néz ki! :)

Beastie írta...

ugyanez dnk alapon is sikerülhet ? amúgy gyönyörűszép lett !

lucillaposta írta...

Ami,
köszi :-)

Beastie,
megpróbálhatod, de én dagasztáshívő vagyok, J. Hedh is a jó alapos dagasztást ajánlja, szóval nem tudom. Ha kipróbáltad és sikerül, feltétlenül számolj be róla :-)