
Előkészítésként 125 gramm krumplit héjában megfőztem, majd kihűlés után meghámoztam és megtörtem. Majd 75 gramm vízben feloldottam 10 gramm élesztőt, beletettem 75 gramm tejet, 250 gramm kenyérlisztet, egy jó marék friss, aprított rozmaringot, a krumplit és 10 percig dagasztottam alacsony fokozaton. Ezután hozzátettem 9 gramm sót és eggyel magasabb fokozaton tovább dagasztottam 5 percig. (A dagasztás vége fele még bele lehet dolgozni a kenyérbe 100 gramm chorizo kolbászt, ha valaki szereti az erős ízvilágot. Az eredeti receptben kötelező elem, én nem teszek bele általában.)
A kész tésztát olajozott műanyag edénybe tettem és hagytam kelni 2 órán keresztül lezárva, közben kétszer kivettem, kipüföltem belőle a levegőt. A kelési idő lejárta után formáztam egy szép kerek cipót, és ismét kelni hagytam egy konyharuha alatt, ezúttal duplájára, ami nagyjából 60-75 perc alatt következik be, ezt követően bevágtam a tetejét. 250 fokos sütőben, előmelegített kövön (sütőlapon) némi víz belocsolásával kezdtem el sütni, majd pár perc múlva visszavettem a hőmérsékletet 200 fokra, amíg szép pirosra nem sült.
Alapanyagok:
125 g lisztes krumpli
75 g víz
75 g tej
250 g liszt
10 g élesztő
9 g só
10 g friss rozmaring
(chorizo, igény szerint)

3 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki! :)
ugyanez dnk alapon is sikerülhet ? amúgy gyönyörűszép lett !
Ami,
köszi :-)
Beastie,
megpróbálhatod, de én dagasztáshívő vagyok, J. Hedh is a jó alapos dagasztást ajánlja, szóval nem tudom. Ha kipróbáltad és sikerül, feltétlenül számolj be róla :-)
Megjegyzés küldése