2011. január 10., hétfő

Borgmästarkrans, avagy a mandulával töltött dán tészta


Mert ha már megvolt a tészta, akkor persze sütni is kellett belőle, azonnal, nyilván. Mivel nálunk a mandulamasszás ügyek garantálják a sikert, így esett a választásom erre a mandulás koszorúra, ami Jan Hedh szerint a születésnapi, esküvői asztalok elengedhetetlen kelléke. Hát, nálunk most se esküvő, se születésnap nem volt, de vasárnapi reggeliként is helytállt. Amúgy a helyi cukrászdák mindegyikében van valami ehhez hasonló, legfeljebb a formája más, szóval nyilván nem mi voltunk Lundban az egyetlenek, akik ilyesmit toltak tegnap ... Ha már megvan a tészta, akkor már igazán nem nagy kunszt belőle ilyen koszorút sütni.

Ott hagytam abba a wienerdeg receptjét, hogy visszakerült a hűtőszekrénybe a kész tészta. Erre igazából azért volt szükség, mert nem voltam eléggé proaktív, és nem készítettem el a tölteléket, ami nem épp időigényes, azonban néhány óra állás neki is kell. De előre gondolkodással, ami nekem nem erősségem, ezt a részt ki lehet hagyni és lehet azonnal tölteni.

A töltelékhez 100 gramm mandulamasszát (marcipánt, vagy fele-fele cukor és hámozott, darált mandulát), 100 gramm vajat (igen, ide is kell vaj) és 100 gramm cukrot (a tésztában gyakorlatilag elhanyagolható a cukor mennyisége, így kell a töltelékbe ennyi) összedolgoztam egy csomómentes masszává, ehhez aprítógépet használtam, de akár egy villával is kivitelezhető a művelet. A töltelék ment a hűtőbe, Jan Hedh szerint pár óra kell neki, nálam ez pontosan egy pár volt, azaz kettő óra.

A dán tésztából 600 gramm szükséges, ezt levágtam, és 50x20 cm-s téglalapot nyújtottam belőle. Három csíkot vágtam le belőle, a hosszanti oldalával párhuzamosan (így nagyjából 7x50 cm-s csíkok lettek). Megkentem őket tojással, majd a töltelékből némi liszt segítségével három darab 50 cm hosszú csíkot nyújtottam, ezeket a tésztacsíkokra tettem és ügyelve, hogy jól zárjanak, belecsavartam. Némi sodrás után a három tésztahurkából fonatot készítettem, majd koszorúba fontam, amennyire lehet alátűrve a végeket. Megkentem a maradék tojással és megszórtam mandulaforgáccsal.

45 percig meleg helyen kelesztettem (vigyázni kell a meleggel, 27 foknál ne legyen melegebb, mert kiolvad a vaj). Amikor duplájára kelt, 175 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Nekem kifolyt néhány helyen a mandulakrém, de ez nem vont le semmit az élvezeti értékből.

Amikor kihűlt, néhány teáskanálnyi porcukorból és egy kicsi vízből kikevertem a mázat, zacskóba töltöttem és rácsorgattam. (Ez a rész kihagyható, én is csak a rend kedvéért tettem rá, mert a pékségekben így kapható és a fiúk reklamálnak az ilyesmiért, ráadásul az enyém erősen vaníliás porcukor volt, szóval kellemes szürke színben pompázik ...)

Alapanyagok

600 g dán tészta
100 g mandulamassza (marcipán, vagy pucolt, darált mandula és cukor fele-fele résztben)
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
mandulaforgács
porcukor
víz

Nincsenek megjegyzések: