2011. február 21., hétfő

Olasz mogyorós csokoládétorta


Na jó, lehet, hogy a torta kicsit túlzás, inkább csak süti, annyira könnyű összeütni, bár eredeti nyelvén is torta di nocciole e cioccolato névre hallgat. Viszont nagyon finom, főleg, ha valaki szereti tojáshabos sütiket. A recept az idei első Hembakat magazinból való.

A torta alsó részéhez 150 gramm vajat kikevertem 2 dl cukorral, majd egyesével belekevertem 4 tojás sárgáját. Amikor ezek szépen összekeveredtek a vajas krémmel, hozzátettem másfél dl lisztet, amiben elkevertem 3 evőkanál kakaót, egy késhegynyi vaníliaőrleményt és 1 teáskanál sütőport. Végül a masszába dolgoztam 100 gramm jó minőségű, apró darabokra vágott étcsokoládét és 2 dl durvára vágott mogyorót. A tésztát egy kivajazott tortaformába simítottam.

A 4 tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam 2 dl cukrot és 1 evőkanál kakaót és tovább vertem néhány percig, majd a habot rákentem a tészta tetejére és megszórtam némi vágott mogyoróval.

175 fokon sütöttem, nagyjából 40 percig, a vége felé elkélt egy kis alufólia a tetejére, mert különben megégett volna.

Alapanyagok:

150 g vaj
4 tojás
4 dl cukor
4 ek kakaópor
1 tk sütőpor
1 késhegynyi vaníliaőrlemény (vanília kikapart belseje)
1,5 dl liszt
2 dl vágott mogyoró (+ némi a tetejére)
100 g étcsokoládé

5 megjegyzés:

Nelli írta...

Ez nagyon finom süti lehet!:-)

lucillaposta írta...

Talán elég ha annyit mondok: nem érte meg a másnapot :-)

Ditta tortái írta...

El is hiszem,akkor Nelli,nem jutott nekünk egy morzsa sem:-)Nagyon finom lehetett!

Ildy írta...

Tökéletes!

Unknown írta...

Mekkora tortaformába raktad?