2011. június 24., péntek

Még egy torta midsommarra


Merthogy találtam még jobbat, mint a múltkori. Illetve ez a recept talált meg engem, mert az ICA havi receptújságjában érkezett a postaládába, mivel kellően nagy összeget sikerült náluk eltapsolni az utóbbi hónapban. De ezúttal megérte, mert igencsak jó tortát sikerült készíteni a segítségükkel, csupa fantasztikus alapanyagból: eper, fehér csokoládé, karamell, kesella, citromhéjjal ízesített tejszín. A leírás alapján talán kicsit bonyolultnak tűnik, de tulajdonképpen egyszerű és ha nem számítjuk a hűtési időt, gyors is. És talán nem utolsó szempont, hogy sütni sem kell, úgyhogy tomboló kánikulában is lehet vállalkozni rá. Na persze itt kánikuláról még nem tomboló verzióban sincs szó ...

Első körben beáztattam 2 lap zselatint hideg vízbe, valamint 300 gramm fehér csokoládét apróra szeltem. Előkaptam egy teflonserpenyőt és 3/4 dl cukrot kevergetés nélkül világosbarnára karamellizáltam. Amikor elérte a kívánt színt, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt. Erre persze a karamell fogta magát és tömbbé keményedett, így szépen lassan, kevergetés mellett felolvasztottam a tejszínben. Amikor feloldódott, belekevertem a kinyomkodott zselatint és ráöntöttem a fehér csokira, és amikor egységes masszává kevertem, belekevertem 250 gramm kesellát (ehelyett Philadelphia krémsajtot lehet használni). Mivel a krém így szépen kihűlt, mehetett a hűtőbe, míg jól lehűlt, pár órára, de akár előző este is elkészíthető a krém.

Közben elkészítettem a torta alapját. Ehhez 16 db teljes kiőrlésű kekszet ledaráltam, majd 100 gramm olvasztott vajjal összekevertem és egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam a keveréket. Ez is ment a hűtőbe egy kis időre.

Amikor a krém kellően kihűlt, habverővel felvertem és a tortalapra kentem. Nagyjából fél kiló epret szeltem rá. Felvertem 2 dl tejszínt egy kiskanál cukorral, belekevertem egy citrom héját és habzsákból a tortára nyomtam. Némi fehér csokoládé forgáccsal díszítettem.

A recept alapján azonnal fogyasztható, de jobb lesz néhány óra hűtés után.

Alapanyagok:

A krémhez:

300 g fehér csokoládé
2 zselatinlap
3/4 dl cukor
2 dl tejszín
250 g kesella vagy krémsajt

A tortalaphoz

16 db teljes kiőrlésű keksz
100 g vaj

A díszítéshez:

500 g eper vagy más bogyós gyümölcs
2 dl tejszín
1 kk cukor
1 (bio) citrom reszelt héja
fehér csokoládé reszelék

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Örömmel csatlakozom az olvasótáborhoz és gratulálok a bloghoz!

lucillaposta írta...

Remélem, jól érzed itt majd magad :-)