2011. szeptember 22., csütörtök

Egy újabb svéd klasszikus, a vaniliás szívecskék


Leánykori nevén vaniljhjärtan, nagy kedvenc, mindenféle helyen kapható a sarki közérttől a legszínvonalasabb cukrászdákig. Alapvetően meglehetősen egyszerű sütemény, linzertésztába zárt vaníliakrém, az elkészítése sem macerás, bár azért nem egy muffin. Ahhoz, hogy ilyen szép szívformájú legyen, persze kell felszerelés, nekem eltartott egy darabig, amíg hozzájutottam, de láttam már itthon is szilikonos kivitelben, illetve minden további nélkül kisüthető egy nem túl mély muffin formában, ahogy azt például a norvégok teszik, bár ők nyilván nem hívják szívecskének. A recept ki másé lenne, mint Jan Hedhé.

Először is össze kell dobni egy linzertésztát. Ehhez 240 gramm lisztet, 200 gramm vajat, 50 gramm porcukrot, 5 gramm vaníliás cukrot, egy csipet sót, valamint két tojássárgáját gyorsan összedolgoztam, majd a hűtőbe került befóliázva egy órára.

Közben 250 gramm tejet felforraltam egy vaníliarúddal, majd hűlni hagytam. Kikevertem 3 tojássárgáját, 60 gramm cukrot és 20 gramm keményítőt, majd ráöntöttem a már éppen meleg tejet, és visszatéve a tűzre, besűrítettem a krémet. A besűrítésnek persze nem kell teljesnek lenni, azaz ne legyen kész vaníliakrém, hanem annál lágyabb, mert a sütőben még sűrűsödni fog. Amikor kész lett, belekevertem még 12,5 gramm vajat (ez kb. egy teáskanálnyi). Hagytam kihűlni.

A tésztát nagyjából 3 mm-re nyújtottam, és kibéleltem a két harmadával 15 darab formát. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy egymás mellé tesszük a formákat, és rátesszük a kinyújtott tésztát és egy darabbal szépen belenyomkodjuk a formákba, a maradékot pedig leszedjük. Minden tésztára tettem egy evőkanálnyi krémet, nagyjából a forma 3/4-ig kell feltölteni. A maradék tésztával lezárjuk a formákat, kicsit odanyomkodva a széléhez. Villával megszurkáltam óvatosan a felső tésztákat, hogy ne spricceljen a sütőben.

Előmelegített sütőben sütöttem 190 fokon, nagyjából 20-25 percig, illetve amíg egy kis színt kapott. A formából azonnal kiszedhetően (kivajazás nélkül is), érdemes rácsra tenni, hogy ott hűljön ki. Kihűlés után porcukorral megszórtam. Tálalásig hűtőben tartandó, de tálalás előtt egy fél órával ki kell venni, mert szobahőmérsékleten az igazi.

Alapanyagok:

240 g liszt
200 g vaj
50 g porcukor
5 g vaníliás cukor (nem vanilin, természetesen)
csipet só
2 tojássárgája

250 g tej
egy vaníliarúd
3 tojássárgája
60 g cukor
20 g keményítő
12,5 g vaj

porcukor

4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Finom lehet, tetszik a recept, forma nincs, de majd kitalálok valamit a megvalósításához! :)

bmari62 írta...

Nagyon szívhez-szólóak ezek a sütik!...és hol lehet ilyen formát lelni?
Marika

lucillaposta írta...

Pont ilyet szerintem csak Svédországban, de sok helyen láttam szív alakú szilikonos formákat, szóval nem reménytelen, de ha nem sikerül beszerezni, akkor sima muffinforma is alkalmas, a norvégoknál például így sütik ugyanezt a süteményt.

Impish írta...

Ez a forma kell a süti elkészítéséhez?
http://www.tupperdiszkont.hu/?tart=termek&id=643&lang=hu