2009. január 4., vasárnap

Vaníliás kifli


Valamiért a vaníliás kifli karácsonyi süteményként van aposztrofálva családunkban, noha igen gyakran készül az év másik szakaszában is, elsősorban anyukám jóvoltából. Szerencsére, mert igen finom. Kevés ennék egyszerűbb sütemény létezik, az elkészítésébe akár egy kisebb gyereket is be lehet vonni.

A tésztához én 40 dkg lisztet, 25 dkg vajat (esetleg margarint), 14 dkg porcukrot és 14 dkg darált diót összedolgozok (akarom mondani, dolgoztatok össze géppel), majd előbb kicsi golyókat, abból kicsi hurkákat formálok és meghajlítva egy sütőpapírral fedett tepsire teszem a kifliket egymástól némi távolságra, mert a sütés közben kicsit megnőnek és elterülnek. 170-180 fokon körülbelül 6-8 perc alatt sülnek ki. Vigyázat, nem szabad megpirulniuk, mert akkor keserűek lesznek, akkor jó, ha a tetejét megnyomva már picit kemény a tészta. A megsült kifliket vaníliás cukorba forgattam. Érdemes az igazi vaníliával készült cukrot részesíteni előnyben, sokkal finomabb.

A fenti mennyiségből 80-90 kiflike lett, ami ugyan nagy mennyiségnek tűnik, de nem az. A legkevésbé sem. És ha mégis soknak bizonyul, fémdobozban sokáig eláll, sőt, idővel megpuhul és egyre jobb lesz.

Nincsenek megjegyzések: