Sok országban nem lehet mákot kapni, sokan azt sem tudják mi az, ez alól Svédország sem kivétel. Mivel igen csak szeretjük, meglehetősen sok mákot hajítottam be a költözésre összekészített csomagok közé. Mert például gondoltam, hogy mákos bejglit fogok sütni (meg persze dióst is). Aztán a bejgli sütés elmaradt főleg elfogyasztói érdeklődés miatt, ezért a mák erősen szemrehányóan pislogott rám zacskójából egy ideje. Úgyhogy nekiálltam mákos recept után kutakodni és viszonylag hamar belefutottam egy mákos-rácsos kompozíció leírásába.
Némi módosítással itt és ott, elkészítettem a mi igencsak könnyű és villámgyorsan fogyó mákos-rácsos piténket. Ehhez készítettem egy klasszikus linzertésztát 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, némi vanília, valamint 3 tojás sárgájának felhasználásával. (Bevallom, én a linzertésztát teljesen tojásmentesen szeretem készíteni, igaz, hogy némiképp tovább tart az összeállítása, de sokkal finomabb szerintem. Ennél a süteménynél viszont a tojásfehérjére szükség volt, és mivel éppen nem figyelt a hűtőszekrényben maradék tojásfehérje, hát beleraktam a sárgáját a tésztába, ahogy az eredeti recept is ajánlja, de egy percig sem haboznék kihagyni a tojást a tésztából, ha a helyzet arra alkalmas.) A linzertészta alapanyagait először géppel, majd kézzel igen gyors tempóban összegyúrtam, majd a hűtőbe került befóliázva.
Amíg hült, elkészítettem a tölteléket. Ehhez ledaráltam 20 dkg mákot. Felforraltam 2 dl tejet, benne 6 evőkanál cukrot és felfőztem benne a mákot. A mákkrémbe belereszeltem két almát, egy citrom héját, valamint a citrom levével ízesítettem (kóstolgatni kell). Végül beleforgattam a 3 tojás keményre felvert fehérjéjét.
A tészta két harmadát egy tepsibe belenyújtottam, erre rásimítottam a tölteléket, a maradék tésztából pedig rácsot bűvészkedtem a töltelék tetejére. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra, a süteményt betoltam és addig sütöttem, amíg a töltelék átment a tűpróbán, valamint a tészta is megsült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése