2009. március 30., hétfő

Ambrózia torta


Az egyik zacskós készsüti kedvencünk az ambrózia torta, mindig a kívánságlistám élén volt, ahányszor a párom svéd földre tette a lábát. Tulajdonképpen nehéz megmagyarázni, hogy miért is szeretjük ezt a süteményt, hiszen valójában egy piskótaszerű töltetlen tészta, tetején cukormázzal és némi kandírozott narancshéjjal ... Mégis, valami van ebben a tortában. Szerencsére elkészíteni sem tart semeddig.

A tésztához veszek két tojást, jó alaposan felverem másfél dl cukorral, beledolgozok 2 dl lisztet, melybe előzőleg egy fél teáskanálnyi sütőport vegyítettem. Némi keverés után hozzátöltök 150 gr olvasztott és visszahűtött vajat, valamint fél dl tejszínt. A masszát kivajazott és zsemlemorzsázott tortaformába öntöm (vékony tészta lesz belőle). A formát 150 fokon kb. 25 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Amikor kihűlt, kiveszem a formából. 2 dl porcukorból, 2-3 evőkanál frissen facsart narancsléből mázat készítek és bevonom vele a tortát, a tetejét pedig megszórom némi kandírozott narancshéjjal.

Nincsenek megjegyzések: