2009. március 18., szerda

Ropogós sajtos kifli


Valahogy mindig a kelt tészták voltak a gyengéim, de sokáig eszközök hiányában nagyon ritkán fordult meg élesztő a konyhámban. A kezem meglehetősen gyengus a dagasztáshoz, ennél kevesebb megerőltetés is ínhüvely-gyulladást okoz, szóval inkább fogtam magam és beszereztem előbb egy kenyérsütőgépet, majd egy igen jó dagasztógépet. E felszerelések birtokában nekiláttam feltérképezni a kelt tészták birodalmát, természetesen először a kenyérsütőre írt kenyérreceptekkel. Most pedig, hogy végre van időm, egyre több friss pékáru is készül. Svédország amúgy sem a pékségeiről híres, sajnos a kenyerek jó része édes, és noha én és a cukor jó barátok vagyunk, a kenyeret inkább sósan szeretem. Már jó pár receptet kipróbáltam kifli témakörben, Éva joghurtos kiflije az egyik legjobb közülük. Kicsit variáltam rajta, mert jobban szeretem, ha a pékáruban némi teljes kiőrlésű liszt is van, ezzel némiképp enyhíthető a lelkiismeret furdalás, mikor a forró tepsiről kapkodja le az ember a ropogós sajtos kifliket számolatlanul ....

Szóval, a kenyérsütőbe beleöntöttem 2 deci meleg tejet, 2 evőkanál joghurtot, 4 evőkanál olajat, ebbe belemorzsoltam 3 deka élesztőt. Némi várakozás után fél kiló vetemjöl special fullkorn hangzatos névre hallgató lisztet, ami kenyérliszt és graham liszt fele-fele arányú keveréke valójában. Ehhez jött még másfél teáskanál só és egy teáskanál cukor. Másfél órás dagasztóprogramot indítottam el.

Amikor kész lett a tészta, lisztezett gyúródeszkára helyeztem, kettévágtam, és mindkét részét némi dögönyözés után kerekre nyújtottam. A kört 6 cikkelyre vágtam. Én a cikkelyek egy részét meghintettem némi lenmag és napraforgómag keverékével, mivel a sarjam nem hajlandó magosat enni, ahol ilyen averzió nincs, a magok mehetnek nyugodtam a többi alapanyaggal együtt a kenyérsütőgépbe rögvest az elején. A cikkelyekből kiflit csavartam, sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. Megkentem tejjel és meghintettem sajttal a kifliket. 20 perc pihenés után ment a sütőbe, kb. tíz percre, pirulásig.

Egy maradt benne másnapra, jelentem, az is finom, puha kifli maradt, szóval lehet bátran többet csinálni belőle, mint ami elfogy azonnal.

2 megjegyzés:

sipric írta...

Jól értem, hogy a kenyérsütőgépen kívül van külön dagasztógéped is? Milyen?

lucillaposta írta...

Igen, van dagasztógépem, ilyen: http://www.bosch-haztartasi-gepek.hu/termekek/index.php?search=79&prod=2454 . Nagyon-nagyon jó, igen csak megkönnyíti a dolgomat a konyhában, főleg sütés téren.