2009. május 18., hétfő

Mazarin


A mazarin szintén azok közé az édességek közé tartozik, amelyeket már évek óta rendszeresen eszünk, már ha van olyan szerencsénk, hogy hozzájutunk. Valójában nem is tudom, hogy miért nem láttam korábban neki a készítésnek, a legkevésbé sem ördöngősség, ráadásul teljesen olyan lesz a végeredmény, mint a bolti , minden adalékanyag nélkül.

Szóval, először is csináltam egy linzeralapot, ehhez vettem 3 dl lisztet, fél teáskanál sütőporral elvegyítettem, hozzáraktam még 3 evőkanál cukrot, majd 100 gr hideg vajjal és egy tojás sárgájával gyorsan tésztává gyúrtam, a tésztát lefedve a hűtőbe hajítottam egy órára.

Ez idő alatt előkészítettem a tölteléket és a formákat. A töltelékhez 50 gr puha vajat kikevertem 150 gr mandulamasszával (marcipánnal helyettesíthető vagy fele cukor, fele darált mandula keverékével), hozzáraktam 2 tojást, tovább keverve a masszát, majd ehhez jött még 3 evőkanál liszt, melybe újabb fél teáskanál sütőpor került. A masszát jó alaposan kikevertem.

Eredetileg a mazarin ovális alakú, de én forma hijján végül muffinsütőben sütöttem ki, muffinpapírral bélelve (egy része szilikonos "muffinpapírba" került). A tésztából 18 golyóbist csináltam, majd a golyóbisokkal kibéleletem a formákat. A tölteléket pedig igyekeztem igazságosan elosztani. A töltelék amúgy éppen csak a forma alján fog figyelni, emiatt nem kell megijedni, sütés során szépen megemelkedik és kitölti a tésztát. A muffintepsit betoltam a sütőbe és 175 fokon körülbelül 15 percig sütöttem a mazarin-eket, kicsit meg kell, hogy piruljon.

Az eredeti recept elsősorban cukormázat javasol a tetejére, de nemrégiben egy igen kiváló cukrászdában porcukros szórásban is kipróbáltuk és nem hiányzik a tetejéről a cukormáz, de persze aki akarja, kenje meg azzal.

Nincsenek megjegyzések: