
Szóval először is felmelegítettem másfél dl vizet, egy dl tejet és fél dl török joghurtot, beleszórtam egy negyed kocka élesztőt (1,25 deka), kicsit hagytam feloldódni, majd hozzáraktam fél kilót a liszkeverékből (ez 40 százalék rozslisztet és 60 százalék búzalisztet tartalmaz), 1 teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, 1 evőkanál repceolajat és egy teáskanálnyi kenyérfűszert. A tésztát géppel kb. 10 perc alatt kidolgoztam alaposan (ha szükséges, lehet hozzá még folyadékot, vagy lisztet rakni, a szokásos kenyértésztaállagig), majd konyharuha alatt pihetettem fél órát. Ezt követően a tésztából gömböt formáltam, majd némi liszttel megszórva sütőpapíros tepsibe raktam. Ismét leterítettem a konyharuhával és kelesztettem kb. 40 percig. Amikor lejárt, bevágtam a tetetjét, megkentem vízzel és megszórtam lenmaggal. Fél óráig sült 225 fokon.
Alapanyagok
1,5 dl víz
1 dl tej
0,5 dl török joghurt
negyed kocka élesztő
30 dkg búzaliszt
20 dkg rozsliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál repceolaj
egy teáskanálnyi kenyérfűszer

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése