
Első nap összekevertem egy tálban 2,5 gramm élesztőt, 125 gramm lisztet és 125 gramm vizet, majd állni hagytam lefedve egy egész napot (24 órát).
A következő nap hozzákevertem a fentiekhez 5 gramm élesztőt, 125 gramm vizet, 425 gramm lisztet és 5 gramm (kb egy teáskanálnyi) mézet. 3 percig dagasztottam a tésztát, majd hozzáöntöttem 25 gramm olívaolajat és folytattam a dagasztást további 10 percig. Ezt követően 10 gramm sót öntöttem hozzá és ismét csak dagasztottam 7 percig. A dagasztás utolsó perceiben a tésztához adtam 25 gramm reszelt parmezánsajtot, 25 gramm olasz szalámit apró darabokban és egy evőkanálnyi friss, aprított bazsalikomot. Amikor kész lett a tészta, lefedtem fél órára.
A kelési idő lejártával két részre osztottam a tésztát, gömböket gyúrtam belőlük és lefedve 10 percig állni hagytam, majd kinyújtottam az első gömböt oválisra és kb. 2 mm vastagságúra, és felcsavartam, mint egy kiflit. A tészta másik felével elkövettem ugyanezt. A tésztára ismét konyharuha került és 75 percen keresztül kelt, amíg elérte a dupláját. Ezt követen bevágtam a tetejét és megszórtam kb. 50 gramm reszelt parmezánnal mindkét rudat. 250 fokra előmelegített sütőbe, kőlapra tettem a kenyereket, aláöntöttem némi vizet, majd néhány perc múlva levettem a hőmérsékletet 200 fokra. A kenyerek kb. 25 perc múlva lettek készek. A ropogósabb külső kedvéért érdemes a kivétel után azonnal megspriccelni a kenyereket némi vízzel.
Megjegyzés: olasz szalámi nélkül, emelt bazsalikom mennyiséggel szerintem még finomabb ez a kenyér.
Alapanyagok:
7,5 gramm élesztő
550 gramm liszt
250 gramm viz
5 gramm méz
25 gramm olívaolaj
10 gramm só
75 gramm reszelt parmezánsajt
25 gramm olasz szalámi
egy evőkanálnyi friss, aprított bazsalikom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése