2010. január 28., csütörtök

Kladdkaka, avagy a svéd brownie


A kladdkaka klasszikus svéd sütemény, szinte minden cukrászdában, kávézóban kapható, sőt, fagyasztott változat is van belőle, talán még az IKEA-ban otthon is kapható. Elég sokféle recepttel találkoztam eddig, van, amelyik csokoládéval, van, amelyik inkább kakaóval készíti. A kladdkaka nem a szépségével hódít, viszont nagyon finom és igen könnyen elkészíthető, bonyolultsági foka valahol a brownie típusú sütemények szintjén van. Egy dolgot érdemes szem előtt tartani: a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, kivéve a csokoládét, mert azt úgyis olvasztani kell. Az alább közölt recept Jan Hedh csokoládés könyvéből való.

250 gramm szobahőmérsékletű vajat kikevertem 200 gramm barnacukorral jó alaposan. Hozzáadtam egyesével 4 tojást, mindegyiket szépen belekeverve a masszába. Közben felolvasztottam a mikróban 250 gramm étcsokoládét kb. 55 fokosra és ezt is hozzákevertem a vajas masszához. Végül beleszitáltam 70 gramm lisztet. A tésztát egy sütőpapírral bélelt, oldalt pedig kivajazott csatos tortaformába töltöttem és 30 percig sütöttem 180 fokon. A közepe ennyi idő alatt nem szilárdul meg, nem is kell neki, sőt, ha túlsül, az bizony tönkreteszi a kladdkakát. Legalább 30 percig a formában kell hűlnie, utána lehet kiszedni és tálalni.

Szobahőmérsékleten tálalandó, sosem hűtve! Lágyra vert tejszínhabbal fogyasztják a svédek, ezt ajánlom én is.

Alapanyagok

250 gr vaj
200 gr cukor
250 gr étcsokoládé (nálam ez Marabou Mörk volt)
4 tojás
70 gr liszt

3 megjegyzés:

Emőke írta...

Igen, éljen a kladdkaka!! Szerintem ezt ki fogom próbálni...még ha napokig koplalnom is kell utána ;)

De nem tudom, miért van a címkék között _fehér_ csokoládé?

lucillaposta írta...

Milyen igazad van, ki is cserélem.

bébé írta...

Szia! Szeretném kipróbálni, mert nagyon jónak tűnik. Mekkora tortaformában kellene sütni? Köszi.