2010. január 21., csütörtök

Bécsi mákos kifli


A mák nem tekinthető a svéd konyha meghatározó alapanyagának, valójában nem is tudom, hogy hova kellene menni, ha itt szeretnék beszerezni néhány tíz dekát belőle. Szerencsére ilyen gondom nincs, még kiköltözésünk előtt beszereztem egy nagyobb adaggal. Viszont valahogy az elmúlt időszakban nem került elő, így nagyon megörültem, amikor az új könyvemben találtam egy igen jól kinéző bécsi mákos kifli receptet. Ez sem az összedobom-kisütöm kategória, viszont nem is túl macerás és noha kissé szokatlan, hogy a tésztája inkább sós, mint édes, nagyon-nagyon finom. És még negyednap is puha, főleg ha kap néhány másodpercnyi mikrós kezelést is. A recept igényelt némi módosítást, egyrészt a töltelék mennyiségét rögtön dupláztam, mert annyira kevésnek tűnt, másrészt menet közben kiderül, hogy néhány alkotórészt nem áll rendelkezésemre vagy nem annyi, szóval muszáj volt improvizálni. Az alábbi recept a megvalósult verzió.

A tölteléket készítettem el először. Ehhez ledaráltam 20 dkg mákot. Közben felforraltam 240 ml tejet 80 gramm cukorral és 30 grammnyi vajjal. A mákhoz hozzáraktam 30 gramm fahéjat (ez kimérve rengetegnek tűnik), két citrom héját (biot, természetesen) és 40 gramm kekszmorzsát. A mákos keveréket beleraktam a felforralt tejbe. Nekem azonnal sűrű masszává állt össze, de ha mégsem így történik, akkor vissza kell rakni a tűzre és besűríteni. Formázható sűrűségűnek kell lennie. A masszát egy éjjelre hidegre tettem, hogy jól lehűljön.

A tésztához fél kiló lisztet, 15 gramm sót, 50 gramm cukrot és 3 tojássárgáját a dagasztógép táljába raktam. Feloldottam 25 gramm élesztőt 250 ml tejben és hozzátöltöttem a liszthez, majd 5 percig dagasztottam alacsony fokozaton. Ezt követően hozzáadagoltam 150 gramm puha vajat szépen darabokban és tovább kevertem eggyel magasabb fokozaton még 10 percig. Elég puha, némileg ragadós tészta lett a végeredményt. Ezt bepakoltam egy kiolajozott műanyag dobozba és lefedve kelesztettem 70 percig. A kelés alatt kétszer (30 és 60 perc után) kivettem és kipüföltem belőle a levegőt, majd háromba hajtva tettem vissza.

Ezt követően a tésztából kb. 30-40 grammos golyókat formáztam, összesen 30 darabot, a szobahőmérsékletre melegedett töltelékből is 30 kupacot csináltam, majd kinyújtottam a golyókat, megtöltöttem a töltelékkel és kiflit formáztam belőlük. A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlapra tettem, majd egy csipet sóval felvert tojássárgájával megkentem. A kenést megismételtem kb. 15 perc száradás után. A tészták kb. egy órát keltek még, amíg duplájukra nőttek.

240 fokon sültek ki körülbelül 10 perc alatt.

Alapanyagok:

A töltelékhez

20 dkg mák
240 ml tej
80 gr cukor
30 gr vaj
30 gr fahéj
két citrom héja
40 gr kekszmorzsa

A tésztához:

500 gr liszt
15 gr só
50 gr cukor
3 tojássárgája
25 gr élesztő
250 ml tej
150 gr vaj

A kenéshez:

egy csipet só
3 tojássárgája

2 megjegyzés:

Latsia írta...

Szia!
Mákot nagyobb mennyiségben például az ICA üzletekben kapsz.
Én mindig ott veszem, még fehér mák is van!
Sokkal aromásabb, mint a fekete, és jópofa dolgokat lehet belőle csinálni, mindenki csdálkozik majd, hogy honnan az erőteljes mákíz, ha az étel fehér?:-)))

lucillaposta írta...

Köszi a tippet, megnézem. Ez a fehér mák nagyon jól hangzik, kipróbálom :-)