2010. február 18., csütörtök

Semla ismét


Az idén február 16-ára esik húshagyó kedd, azaz itt Svédországban a Semla nap. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne sok más napon semlát enni, sőt, karácsony másnapján azonnal minden cukrászda lecserélte a kirakatban a karácsonyt jellemző sáfrányos süteményeket semlás tálcákra. Az uram rajong ezért a süteményért, így hát, ahogy tavaly is, sütöttem egy tálcányit. A recept csak néhány apróságban különbözik a tavalyitól, hiába van mindenféle semla, sajnos a lábát csak a legklasszikusabb verzió teheti be hozzánk.

2,5 dl langyos tejben felolvasztottam 25 gramm élesztőt. Egy tálba kimértem 7 dl lisztet, 1 dl cukrot, 1 teáskanálnyi kardamómot, 2 csipet sót, hozzáöntöttem az élesztőt tejet és elkezdtem dagasztani. Mikor már jól összeállt a tészta, hozzáraktam még 75 gramm szobahőmérsékletű vajat, és tovább dagasztottam, összesen úgy 15 percig. Konyharuha alatt 45 percig kelt a tészta.

Ezt követően 12 gombócot formáztam a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket. Ismét konyharuha alá kerültek újabb 30 percre. Közben begyújtottam a sütőt 225 fokra és némi tejjel történő megkenés után nagyjából 12 perc alatt kisütöttem a zsemlécskéket.

150 gramm mandulamasszát két evőkanál tejjel kenhetővé kevertem. (Mandulamassza híján marcipánt, vagy fele-fele pucolt, őrölt mandulát és cukrot javasolnék). Levágtam a zsemlécskék tetejét, megkentem az alsó felüket a mandulakrémmel, majd habzsákból 3 dl tejszínből vert habot nyomtam, a hab tetejére visszaraktam a zsemlék levágott részét és végül porcukorral szórtam meg a semlákat.

Alapanyagok:

25 gr élesztő
2,5 dl tej
7 dl liszt
1 dl cukor
1 teáskanál kardamóm
2 csipet só
75 gr vaj
150 gr mandulamassza
2 ek tej
3 dl tejszín
porcukor a szóráshoz

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Remekül néz ki!:)

lucillaposta írta...

Köszönöm! :-)