Újabb Jan Hedh recept következik, ismét kovászos fehér kenyér. Ahogy azt már Jantól megszokhattuk, most is hosszas folyamat eredményeként kerül az asztalra a kenyér, és ezúttal is megéri a befektetett energiát. A francia kovászos cipó könnyű, puha belsejű és ropogós héjú kenyér, ami frissen a legjobb. (Pár nap múlva már morzsálódik, ezt a kort viszont nem feltétlenül éri meg.)
Először is polish-t készítettem: ehhez 250 gramm vízben feloldottam egy csipet (2,5 grammnyi) élesztőt (frisset), hozzákevertem 250 gramm kenyérlisztet, aztán először egy órán át szobahőmérsékleten, majd 12-15 órát a hűtőben hagyom kelni.
Másnap 150 gramm vízhez 5 gramm élesztőt keverek, hozzárakom a polish-t, 500 gramm lisztet és 150 gramm kovászt és 15 percig dagasztom alacsony fokozaton. Majd hozzárakok 15 gramm sót és tovább dagasztom 5 percig magasabb fokozaton. 90 percig hagyom kelni olajozott műanyag dobozban lezárva. Ezt követően három darabba vágom a tésztát, és mindegyik darabot háromba hajtom és újabb 30 percre magára hagyom őket.
A fél óra leteltével a darabokból csinos hosszúkás cipókat formázok és konyharuhával körbevéve-letakarva újabb 90 percig kel a kenyér, amíg duplára nő. A kelesztési idő végén bevágom a tetejét. 250 fokos sütőbe rakom, előmelegített tepsire, alá-fölé locsolok némi vizet. Pár perc múlva lecsökkentem a hőmérsékletet 200 fokra és készre sütöm a cipókat.
Alapanyagok:
250 + 150 gr víz
250 + 500 gr liszt (kenyérliszt)
2,5 + 5 gr élesztő (friss)
150 gr kovász
15 gr só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése