2010. június 7., hétfő

Korvbröd avagy kifli virslihez


Minden nemzetnek megvannak a hagyományos utcai ételei, a svédeknél ez a korv med bröd, azaz a virsli kifliben, mindenhol árulják, utcán, boltban, az egyik kötelező eleme a születésnapi gyerekzsúrnak, otthon az IKEA slágerterméke az olcsósága miatt. A korv amúgy kolbászt jelent, de inkább a mi virslinkhez hasonló, ám valódi hússal készülő termékek összefoglaló neve, de idetartozik minden, amit a korvbrödbe szánnak, így az olyan húsáruk is, amik már egészen kolbász-szerűek. A svédek amúgy nagyon szeretik az ízeket, a fűszereket, így a világ minden tájáról összeszedték a számukra érdekes kolbászmegoldásokat, kapható itt a német bratwursttól a spanyol chorizon át minden egészen a magyar kolbászig. Igen, jól látjátok, kolbász, így "sz"-szel és "á"-val. De nemrégiben egy komplett magyar ízesítésű grilltálat sikerült vásárolnom. És hát a grillezés is nemzeti sport, grilleznek télen és nyáron, mindenhol és mindenkor. Mi is átvettük ezt a szokást, és nem ritkán költjük el vacsoránkat a háztömb grillezőhelyén. A korvbrödökkel kapcsolatban viszont több fenntartásom is volt, egyrészt a többsége édes, nem is kicsit, ráadásul tele vannak mindenféle adalékanyagokkal, így hát inkább ismét előkaptam Jan Hedh csodakönyvét, ahol természetesen erre is találtam receptet. Méghozzá nem is akármilyet: meglepően egyszerű és Jan Hedhtől szokatlanul gyors, mindössze szűk két óra alatt elkészülő korvbrödről van szó, ami semmivel nem több, mint amennyi időt egy átlagos kelt tésztára szánni kell. Ráadásul kitűnően fagyasztható, szóval elég egyszer nekiállni, utána csak előkapni a fagyasztóból a kifliket, amikor hirtelen elhatározásból grillezni támad kedve az ember lányának. A liszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cseréltem, de így is finom puha kifli lett a végeredmény. Jan szerint akár a teljes lisztmennyiség egynegyede is lehet grahamliszt.

Első körben 250 gramm langyos tejben feloldottam 20 gramm élesztőt, majd hozzátettem 25 gramm nyerscukrot, 7,5 gramm mézet és 375 gramm lisztet és alacsony fokozaton dagasztottam 10 percig. A tésztát lefedve 30 percig kelesztettem.

Ezt követően a tésztához hozzáöntöttem 75 gramm grahamlisztet, ismét elindítottam a dagasztógépet, 5 percig dagasztottam, majd hozzátettem 65 gramm szobahőmérsékletű vajat és 10 gramm sót és egy gyorsabb fokozaton újabb 10 percig dagasztottam. A tésztából 12 egyforma gombócot formáltam és 5 percig hagytam pihenni. Ezt követően a gombócokból hengereket sodortam és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. A hengereket megkentem tejjel és megszórtam szezámmaggal vagy sajttal. (Itt a lehetőségek száma végtelen: tökmag, lenmag, napraforgómag, zabpehely, stb ...) Ismét kelt a tészta 30 percig, amíg szépen duplájára nőttek a kiflik. 250 fokon sültek bő tíz percig.

(Amennyiben a fagyasztóba kerülnek, először teljesen ki kell hűlniük, és ezt követően azonnal be kell zacskózni és fagyasztani a kifliket.)

Alapanyagok

375 gr kenyérliszt
75 gr grahamliszt
25 gr nyers cukor
7,5 gr méz
20 gr élesztő
250 gr tej
65 gr vaj
10 gr só

tetejére: tej, szezámmag, sajt

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű azt a mindenit micsoda finomság