2010. július 31., szombat

Epres mazarintorta avagy egy jó svéd falat a Világjáró fazékba (VKF XXXVI)


Az úgy volt, hogy késett a gépünk, és eléggé elkeseredett kutatásba kezdtem, hogy hogyan is tudnám kisebbik dedemmel átvészelni azt a két órát, amíg felszállhatunk a gépre. Merthogy nem aludt a drága, nem hagytuk aludni a kocsiban, hogy majd annál jobbat durmolhasson a gépen, de a viccair kibabrált velünk, nem kicsit. Szóval köröztem a sturupi reptéren és bekukkantottam az újságoshoz, ahol rá is bukkantunk egy alkalmasnak látszó könyvre, de még a pénztárhoz való beállás előtt rám kacsintott a BAKA magazin második száma. Ami erősen meglepett, hiszen őszre ígérték az új számot, de nem álltam le ezen elmélkedni, hanem gyorsan behajítottam az újságot a könyv mellé és mentem fizetni. A gyermek némi könyvnézegetés és sétafika után bealudt, így én át is adhattam magam az új szerzemény áttekintésének. A szerkesztői bevezető rögtön megmagyarázta, hogy azért kellett már nyáron új számot kiadni, mert tömegek követelték az első szám után a folytatást ...

Ez a példány is méltó az elődjéhez, tele jobbnál jobb recepttel és cikkel. Mivel nyári szám, és a nyár első számú gyümölcse Svédországban az eper, meglehetősen sok epres receptet hoztak le. Visszaérkezésünk után első dolgom volt, hogy beszerezzek néhány doboz svéd epret, ami köztudomásúlag fantasztikus és neki is estem a legszimpatikusabb receptnek, az epres mazarintortának. És mivel ez a torta sok olyan dolgot egyesít, ami erősen svéd, hát ott a helye a VKF XXXVI. körében. A torta alapja az egyik svéd kedvenc, a mazarin, erre jön egy vaníliakrém, majd az eper és némi tejszínhab. Az eredeti recepten néhány dolgot megváltoztattam, főleg a vaníliakrémet gondolták sokkal vajasabbnak, mint én.

Elsőként egy linzeralapot dobtam össze, ehhez 125 gramm vajat, 60 gramm cukrot és egy fél tojást kikevertem, majd beledolgoztam 190 gramm lisztet. A tésztából gombócot gyúrtam és fél órára behűtöttem. Közben elkészítettem a mandulakrémet, ehhez 50 gramm mandulamasszát kikevertem 25 gramm vajjal, 2 tojással és egy teáskanálnyi kukoricakeményítővel. A tésztát kinyújtottam, kibéleltem vele egy 24 cm átmérőjű, kivehető aljú piteformát, beleöntöttem a mandulakrémet és 180 fokon 20 percig sütöttem.

Amíg hűlt, elkészítettem a vaníliakrémet. Ehhez egy tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot, késhegynyi vaníliaőrleményt, fél evőkanál kukoricakeményítőt, fél deci tejszín és fél deci tejet összekevertem, majd lassú tűzön besűrítettem. Kihűtöttem, majd hozzákevertem 50 gramm vajat.

A vaníliakrémet a kihűlt tortára kentem, majd megpakoltam eperrel. A tetejét bevontam némi zselatinnal, de ez a részt elhagyható. Végül némi felvert tejszínnel díszítettem a tortát.

Alapanyagok:


A mazarinhoz
150 g vaj
60 g cukor
190 g liszt
50 g mandulamassza (marcipán)
2,5 tojás
egy teáskanálnyi keményítő
A vaníliakrémhez
egy tojássárgája
2 evőkanál cukor
késhegynyi vaníliaőrlemény
fél evőkanál kukoricakeményítő
fél dl tejszín
fél dl tej
50 g vaj

Díszítéshez:
fél kg eper
némi zselatin
2 dl tejszín

2 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Micsoda szuper recept! Ez a mazarin már a múltkori posztodban is felkeltette az érdeklődésemet, csak azóta elfelejtődött. Most már végképp ki kell próbálnom.:)

lucillaposta írta...

Feltétlenül érdemes kipróbálni, nagyon jóféle sütemény, nálunk az egyik überkedvenc.