
Így aztán elég sokáig eltartott, míg egyszer belefutottam egy olyan receptbe, ami ígéretesnek tűnt, csak a neve nem brysselkex volt, hanem Stinas kalaskakor, azaz Stina születésnapi keksze. Igaz, a könyv (Sju sorters kakor) mindjárt a brysselkex mellett közli. A könyv megjelent magyarul is, érdemes beszerezni, mert fantasztikus receptek vannak benne.
A rózsaszín cukorra pedig magam kreáltam megoldást, néhány csepp málnalével gyönyörű rózsaszín cukrom lett. A málna íz pedig egyáltalán nem érződik. A sütésnél némiképp veszít a színéből, ahol elég sok ragadt a tésztára, ott szépen megmaradt a színe is.

A kekszhez először 200 gramm vajat kikevertem másfél deci porcukorral és egy késhegynyi vaníliaőrleménnyel, majd hozzáadtam 50 gramm mandulamasszát (marcipánt) és tovább kevertem. Végül összedolgoztam a masszát egy fél (bio-) citrom reszelt héjával és 3 és fél deci liszttel. A meglehetősen puha masszából egy rudat formáztam és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem egy órára.
Közben megcsináltam a rózsaszín cukrot, ehhez kristálycukrot kevertem el néhány csepp frissen kipréselt málnalével. Az egy óra leteltével a tésztarudat beleforgattam a rózsaszín cukorba, fél centi vastag karikákat vágtam belőle, sütőlapra tettem és 175 fokon nagyjából 10 percig sütöttem.
Közben megcsináltam a rózsaszín cukrot, ehhez kristálycukrot kevertem el néhány csepp frissen kipréselt málnalével. Az egy óra leteltével a tésztarudat beleforgattam a rózsaszín cukorba, fél centi vastag karikákat vágtam belőle, sütőlapra tettem és 175 fokon nagyjából 10 percig sütöttem.
Alapanyagok:
200 g vaj
1,5 dl porcukor
50 g mandulamassza vagy marcipán
fél citrom reszelt héja
3,5 dl liszt
vaníliaőrlemény
kristálycukor
málnalé
3 megjegyzés:
A könyv megvan nekem is, tényleg nagyon jó. Meg is nézem benne ezt a receptet :)
Az jó is lesz, és majd mesélj, mit találtál, mert nekem csak az eredeti svéd van meg, nem is tudom, mennyire magyarították fordításkor.
Én is a te blogod alapján rendeltem meg a könyvet még tavasszal, gondolván, ha a borító mintája azonos a te svéd nyelvű könyveddel, akkor belül is ugyanaz. Még nem sütöttem belőle, pedig azzal a fogadalommal vettem meg, hogy hétköznapi süteményeket fogok belőle sütni, olyanokat, amik egy dobozban mindig kéznél vannak. Majd.
Megjegyzés küldése