2011. április 18., hétfő

Budapest tårta


Sosem gondoltam volna, hogy valaha rajongani fogok egy tojáshab alapú tortáért, a tojáshabról nekem mindig a habcsók jutott eszembe, azt pedig semmilyen körülmények között. És hát az sem kis meglepetés volt, hogy Budapestről milyen kellemes asszociációk jutnak egy svéd eszébe, és most elsősorban nem a Lánchídra vagy a Budai várra gondolok, hanem bizony a Budapest tårta-ra, ami itt az egyik legnépszerűbb cukrásztermék, szerintem a Prinsess torta után mindjárt a második helyen. Legtöbbször persze roládként árulják, de ez csak formai kérdés. Annak nem sikerült nyomára bukkanni, hogy miért kapta a nevét Budapestről, de annyira népszerű, hogy az idei svéd cukrászbajnokság versenyzői jó pár cukrászkölteményhez használták kiindulási alapként.

A torta elkészítése amúgy igazán nem ördöngösség, és ha az ember elég gyakran készít vaníliakrémet, akkor a hűtőben is egészen biztosan lapul kellő mennyiségű tojásfehérje. Az alábbi recept a helyiek egyik alapművéből, a Rutiga Bakboken-ből való.

Nagyjából 3 dl, azaz 6-7 tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd tovább keverve hozzáraktam 4 dl cukrot 3-4 részleten. Miközben a gépem tovább dolgozott, összekevertem egy tálban 150 gramm darált mogyorót, 1 dl keményítőt és másfél evőkanál kakaóport. Amikor a tojáshab kellően kemény lett, szépen, óvatosan belekevertem a mogyorós keveréket. A habzsákba töltöttem a masszát, és 3 db, nagyjából 28 cm átmérőjű kört nyomtam belőle sütőpapírokra.

150 fokon, nagyjából 15-20 percig sütöttem a tortalapokat, külön-külön, mert egyszerre nem fértek be. Kihűlés után lehúztam róluk a sütőpapírt.

Felvertem 3 dl igen jóféle tejszínt egy teáskanálnyi porcukorral, rákentem az alsó két tortalapra a nagy részét, rászórtam egy doboznyi lecsöpögtetett mandarint (konzervből). A legfelső tortalapra pedig néhány kockányi olvasztott étcsokoládéból csíkokat húztam, és habrózsákkal, mandarinnal díszítettem.

Tálalás előtt néhány órát hűtőszekrénybe került.

Alapanyagok

6-7 tojásfehérje (3 dl)
4 dl cukor
1 dl keményítő vagy liszt
150 g mogyoró
1,5 ek kakaópor
3 dl tejszín
1 tk porcukor
néhány kocka étcsokoládé

egy doboz konzerv mandarin, nagyjából 300 g

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nincs véletlenül egy Prinsess tarta recepted?

lucillaposta írta...

Kívánságod annyira parancs számomra, hogy már fenn is van, de holnaputánra van időzítve :-) Kis türelem, és meglesz.