2011. május 9., hétfő

Citromtorta


Tulajdonképpen erős túlzás tortáról beszélni, inkább egy viszonylag egyszerű süteményről van szó, kicsit előhozza belőlem a régi idők Nusi nasi-féle citromos sütemény emlékét. Gyors és könnyű, nagyjából egy óra alatt mázzal együtt asztalra került. Végül tényleg tortaként üzemelt ez a sütemény, bizonyos vírusok okán muszáj volt valami krém nélküli megoldást találni. És hát egy háromévesnél akármi torta lehet, amire gyertyát lehet tűzni ... A recept a Baka magazin tavaszi számából való.

3 tojást habosra kevertem 2 dl cukorral, majd hozzákevertem 150 gramm szobahőmérsékletű vajat, 1 citrom levét és héját és 3/4 dl tejszínt. Mikor ezek szépen összekeveredtek, hozzászitáltam még 3 dl lisztet, amiben előzőleg elkevertem 2 teáskanálnyi sütőport. Kivajazott tortaformába töltöttem és 175 fokon sütöttem, nagyjából 35 percig.

Miközben kihűlt, elkészítettem a mázat, ehhez egy jó adag porcukrot citromlével kikevertem, és ráöntöttem a torta tetejére. A máz dolog amúgy kihagyható, a sütemény hibátlan sima porcukros szórással is.

Alapanyagok:

3 tojás
2 dl cukor
150 g vaj
1 citrom leve és héja (mivel a héja is belemegy, érdemes biocitromot szerezni)
3 dl liszt
2 tk sütőpor
3/4 dl tejszín

A tetejére porcukor és citromlé, vagy csak simán porcukor.

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Szia! Tegnap megsütöttem, fincsi volt, köszi a receptet!
Nem vontam be semmivel, mert egy százszorszép formában készült, és önmagában is nagyon jól mutatott. Gondoltam, egy mascarponés-tejszínes habot hozzá, de nem volt idő rá, olyan gyorsan elfogyott! :)
(A tejszín kimaradt az alapanyagok felsorolásából, de a leírásban szerepel, úgyhogy tettem bele.)

lucillaposta írta...

Örülök, hogy ízlett :-) És köszi az észrevételt, tényleg kimaradt a felsorolásból, javítottam.