2011. június 7., kedd

Málnás panna cotta torta


Hetek óta tombol a nyár, itt Svédország déli részén a szokásosnál jóval melegebb van. És hetek óta érik az eper, szerencsére még hónapokig fog, és minden más bogyós gyümölcs is hozzáférhető a piacon. Melegben sütni sincs mindig kedve az embernek, így aztán adott volt, hogy előkerül valami gyümölcsös tejszínes torta. Az Arla Köket nyári grilles különszáma adta az ihletet. Kicsit átvariáltam a receptet, mert az eredeti az Arla új málnás kesellájára épül, nekem meg nem volt kedvem túl messzire menni az alapanyagokért, a sarki közértben pedig nem volt. Így persze sokkal málnásabb lett, de ez nem vált kárára. A kesella az egy krémtúrószerű tejtermék, kitűnően helyettesíthető szépen eldolgozott túróval vagy Philadelphia krémsajttal például.

Többszöri bénázás után sikerült megoldanom a zselésedést megelőzően komolyan szivárgó krém problematikáját. A tortakarika alá alufóliát tettem, és a széleit visszahajtottam a formához szorosan hozzányomva. Nagyjából 20 cm-re állítottam be a formát, de 24 cm-ig növelhető az átmérő, ez esetben némiképp vékonyabb lesz a krém.

Aprítógépben összezúztam 15 db teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, majd hozzátettem egy teáskanálnyi fahéjat és 75 gramm olvasztott vajat, és a masszát összedolgozás után a tortaforma aljába nyomkodtam. A krém elkészítésének idejére a tortalap bement a hűtőbe.

A krémhez először felforraltam 2,5 dl tejszínt és hűlni hagytam. Közben beáztattam 4 lap zselatint hideg vízben, nagyjából 5 percig, majd kinyomkodtam és a még meleg tejszínbe raktam és jól elkevertem. Amíg hűlt, összedolgoztam 250 gramm kesellát, 200 gramm málnát (felolvasztott is lehet) és 70 gramm cukrot jó alaposan. Majd hozzákevertem a tejszínt és az így elkészült krémet a tortalapra öntöttem.

A torta nagyjából 3 óra hűtőben való hűtést követően lesz fogyasztható. Ha csinosítani akarom, akkor még a hűtőbe kerülés előtt málnalépöttyöket helyezek el a krém tetején és egy villával kicsit meghúzogatom, hogy csillagszerű legyen, és kihűlés után felvert tejszínnel, pirított mandulaforgáccsal és málnával díszítem.

Alapanyagok

75 g vaj
15 db (teljes kiőrlésű) keksz
1 tk fahéj

2,5 dl tejszín
4 zselatinlap
250 g kesella (vagy túró vagy krémsajt)
70 g cukor
200 g málna

+ díszítéshez ez+az

2 megjegyzés:

anna írta...

sose kommenteltem nalad ugy emlekszem, viszont teny hogy barmikor megnezem, megallapitom hogy szuperjo a blogod, nagyon szeretem.

lucillaposta írta...

Köszi szépen :-)