
Az előtésztához (poolish) 2,5 gramm élesztőt feloldok 150 gramm hideg vízben (20 C), aztán hozzákeverek 150 gramm kenyérlisztet, elkeverem némiképpen, majd lefedve hagyom 4 órán át állni a masszát. (Ez is mehet a hűtőbe 24 órára, ha nincs éppen idő a teljes műveletet egy napon végezni.)
A 4 (24) óra letelte után a poolish-hoz hozzákeverek újabb 150 gramm hideg vizet, 3 gramm élesztőt, 350 gramm kenyérlisztet és 13 percen keresztül dagasztom géppel, először lassabban, majd a gyorsabb fokozaton. Ezt követően hozzárakok 8 gramm sót és tovább dagasztom még 7 percig. Olajozott zárható műanyag dobozba rakom, lezárom és hagyom 90 percet kelni.
A kelést követően lisztezett deszkára teszem a tésztát, téglalap alakúra húzkodom és háromba hajtom, mint egy üzleti levelet, majd ismét jön 15 perc pihi. Ez után baguette-ket formázok a tésztából, én háromba szoktam szedni. A baguette-tepsibe helyezem sütőpapírra és konyharuhával lefedve ismét kelni hagyom 75 percig. Bemetszem a rudak tetejét jó mélyen, majd 240 fokra előmelegített sütőbe teszem, forró kőlapra, egy fél deci vizet löttyintve a sütő aljába. 5 perc múlva 200 fokra csökkentem a sütő hőmérsékletét, újabb 10 perc múlva kinyitom a sütőt, és még néhányszor, amíg megsül, kb. 20-25 perc szokott lenni.
Alapanyagok:
2,5+3 gr élesztő
150+ 350 gr kenyérliszt (jó magas fehérjetartalommal, én az ICA sajátmárkás ekologisk vetemjöl special-ját használom)
150 gr + 150 gr víz
8 gr só (nagyszemű tengeri só)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése