
A tésztához negyed liter langyos tejben feloldottam 2,5 dkg élesztőt. Hozzáadtam 2 dl teljes kiőrlésű és 5 dl simalisztet , egy csipet sót, 50 gramm olvasztott vajat, fél dl barna cukrot, egy fél teáskanál őrölt kardamómot. Mindezekből tésztát dagasztottam géppel, körülbelül 10 perc alatt. Majd a tésztára konyharuhát terítettem és magára hagytam valamivel több, mint fél órára.
Ez idő alatt a krémhez fél deci tejszínt és fél deci tejet egy késhegynyi vaníliaőrleménnyel felforraltam, majd húsz perces állás után hozzákevertem egy tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot, fél evőkanál kukoricakeményítőt, majd lassú tűzön besűrítettem. A krémet lefedve és időnként megkevergetve (bőrösödést elkerülendő) félretettem hűlni.
Amikor lejárt a kelési idő, a tésztát kinyújtottam és téglalap alakra szeltem. A téglalapok egyik felét bevagdostam, majd megkentem a nem bevagdosott felét egy teáskanálnyi eperlekvárral, a lekvárra rátettem egy evőkanálnyit a vaníliakrémből, majd ráhajtottam a másik felét és villával végignyomkodva lezártam. A táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem némi tejjel, megszórtam jégcukorral és ismét pihentettem egy negyed órát. Én itt megszakítottam a folyamatot, lefedve a hűtőbe került a tepsi. Másnap reggel elővettem és kisütöttem, 180 fokon kb. negyed óra alatt.
Alapanyagok:
A tésztához:
2.5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 dl teljes kiőrlésű liszt
5 dl simaliszt
egy csipet só
50 gramm vaj
fél dl barna cukor
fél teáskanál őrölt kardamóm
A vaníliakrémhez
egy tojássárgája
2 evőkanál cukor
késhegynyi vaníliaőrlemény
fél evőkanál kukoricakeményítő
fél deci tejszín
fél deci tejet
valamint eperlekvár
1 megjegyzés:
Szia Lucilla,
Örülök, hogy eltaláltál a blogomig :-) Az lenne hozzád a kérdésem, hogy te hol veszed a szódabikarbónát? Én az itteni (Malmö) szupermarketekben néztem, de nem találtam...
Megjegyzés küldése