2009. november 30., hétfő

Vaníliás-epres táska

Újabb vasárnap reggeli kelttésztás kísérleten vagyunk túl, bevallom, ebben valójában semmi igazi újdonság nincs, az eddigi tésztát ötvöztem némi eperlekvárral és vaníliakrémmel. Az ötletet az egyik áruházban vásárolt epres-fehércsokoládés táska adta, ami önmagában felejthető élmény volt, hiszen fehér csoki nemigen volt benne, ellenben valami cukros kutyulmány igen, de ezt a cukros izét vaníliakrémre cserélni nem látszott botor gondolatnak. Nos, zajos sikert aratott, pedig viszonylag későn álltam neki, ezért jócskán belecsúsztam az éjszakába, mire sütés előtti állapotba került, így nem lett egy szépségdíjas süti, nem volt igazán türelmem csinosítgatni. Amúgy a szokásos módon az éjszakát a hűtőben töltötte, majd reggel sült ki és a kisülés után fél órával egyetlen morzsa sem volt belőle, pedig nem bántam volna, ha később is rájárhatok a vaníliás-epres táskára ...

A tésztához negyed liter langyos tejben feloldottam 2,5 dkg élesztőt. Hozzáadtam 2 dl teljes kiőrlésű és 5 dl simalisztet , egy csipet sót, 50 gramm olvasztott vajat, fél dl barna cukrot, egy fél teáskanál őrölt kardamómot. Mindezekből tésztát dagasztottam géppel, körülbelül 10 perc alatt. Majd a tésztára konyharuhát terítettem és magára hagytam valamivel több, mint fél órára.

Ez idő alatt a krémhez fél deci tejszínt és fél deci tejet egy késhegynyi vaníliaőrleménnyel felforraltam, majd húsz perces állás után hozzákevertem egy tojássárgáját, 2 evőkanál cukrot, fél evőkanál kukoricakeményítőt, majd lassú tűzön besűrítettem. A krémet lefedve és időnként megkevergetve (bőrösödést elkerülendő) félretettem hűlni.

Amikor lejárt a kelési idő, a tésztát kinyújtottam és téglalap alakra szeltem. A téglalapok egyik felét bevagdostam, majd megkentem a nem bevagdosott felét egy teáskanálnyi eperlekvárral, a lekvárra rátettem egy evőkanálnyit a vaníliakrémből, majd ráhajtottam a másik felét és villával végignyomkodva lezártam. A táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem némi tejjel, megszórtam jégcukorral és ismét pihentettem egy negyed órát. Én itt megszakítottam a folyamatot, lefedve a hűtőbe került a tepsi. Másnap reggel elővettem és kisütöttem, 180 fokon kb. negyed óra alatt.

Alapanyagok:

A tésztához:
2.5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 dl teljes kiőrlésű liszt
5 dl simaliszt
egy csipet só
50 gramm vaj
fél dl barna cukor
fél teáskanál őrölt kardamóm

A vaníliakrémhez

egy tojássárgája
2 evőkanál cukor
késhegynyi vaníliaőrlemény
fél evőkanál kukoricakeményítő
fél deci tejszín
fél deci tejet

valamint eperlekvár

1 megjegyzés:

Emőke írta...

Szia Lucilla,

Örülök, hogy eltaláltál a blogomig :-) Az lenne hozzád a kérdésem, hogy te hol veszed a szódabikarbónát? Én az itteni (Malmö) szupermarketekben néztem, de nem találtam...