2010. április 20., kedd

Epres habos spiráltorta

Az április nálunk a születésnapok és egyéb ünnepek hónapja, legszűkebb családunkban is három születésnappal és egy névnappal kell számolni a húsvét mellett. Így hát a tortasütés gyakran kerül napirendre, főleg ha egyes fiataluraknak mindjárt három szülinapi ünneplés is jut, mert hát van családi, baráti és osztálybuli is. Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a fiam kedvenc tortája a princess torta , ami amúgy az egyik legklasszikusabb születésnapi torta Svédországban, és természetesen cukrászdában rendelendő darab (bár alakalomadatán én is megpróbálkozom vele). Így hát valójában csak egy tortát készíthettem neki, szerencsére elég jó lett ahhoz, hogy felvegye a versenyt az abszolút kedvenccel. Az ötlet Mohától származik, eszembe juttatta, hogy nekem is megvan az gyors édességes Stahl könyv, bár valójában inkább Moha receptje volt az irányadó, csak a piskótát vettem a könyvből, a krém a sokkal szimpatikusabb tejszínes krémsajtos lett, nálam mascarponéval.

Először is 4 tojást 10 dkg cukorral felhabosítottam, nagyjából 8 perc alatt, majd beleszitáltam 10 dkg lisztet, amelyben előzőleg fél teáskanálnyi sütőport elkevertem. Óvatosan beleforgattam a lisztet a tojáshabba, majd egy evőkanálnyi olajat csorgattam bele és ezt is beledolgoztam. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon sütöttem nagyjából 10 percig sült. Amikor kihűlt, rákentem nagyjából 10 dkg eperlekvárt és 5 egyenlő széles csíkra vágtam a tésztán.

Egy tányéron spirál alakban szépen feltekertem a csíkokat, így egy viszonylag szabályos tortaalapot kaptam. A krémhez felvertem 3 dl tejszínt két evőkanál cukorral és némi vaníliaőrleménnyel, majd 25 dkg mascarpone sajttal elvegyítettem, ezzel vontam be a piskótaspirált. A maradék krémmel díszítettem a tetejét, majd - némi pirított mandulás szórás után - az alsó szélét is. A tetejére 25 dkg friss epret szeleteltem fel. Tálalás előtt két órát pihent a hűtőben.

Alapanyagok

4 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
1 evőkanál olaj

25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
2 evőkanál cukor
vaníliaőrlemény
25 dkg eper
szeletelt, pirított mandula

2 megjegyzés:

Moha írta...

Ó azért ez is hercegnősen néz ki azzal a csinos mandulaszoknyával,alul fodrokkal! Remélem a fiatalúr elégedett volt,gyönyörű lett!
Amúgy Isten éltesse az ünnepeltet!

lucillaposta írta...

Köszönöm a nevében is, átadom :-) És köszi az ötletet, nagyon jó kis torta lett.